Mangi

Ikke ret meget om mad, men meget om at spise – eller manglen på samme…

Mad er min fjende

Jeg spiser det samme hver dag! Mere eller mindre i hvert fald. Den samme morgenmad, den samme frokost og så noget forskelligt til aftensmad sammen med familien. Hvis det mønster brydes, hvilket det jo af og til gør, er mine tanker slet ikke til at styre og dårlig samvittighed, utryghed og nervøsitet skyller ind over mig.

I sidste uge var jeg til fødselsdag hos en god veninde, inviteret til formiddagsboller og kaffe. Min veninde kender mig godt, så hun ved godt, at jeg ikke spiser hvedeboller og tilbød i stedet noget lækkert rugbrød. Jeg sagde nej tak, fordi det ikke indgår i mit mønster at spise noget om formiddagen. Det er stadig lidt svært og angstprovokerende at sidde ved et bord fyldt med mad, mens andre spiser og jeg ikke gør, men jeg har efterhånden også vænnet mig lidt til det. Jeg kaster mig over kaffen i stedet, så jeg har noget i hænderne og på den måde føler, jeg er lidt med.

I dag mødtes jeg med en anden veninde, der inviterede på brunch på en café nede i byen. Der kunne jeg ikke se mig ud af at bryde mit mønster, for det var jo ligesom mad, invitationen gik ud på. Det satte en masse tanker og frygt i gang allerede da invitationen kom og dermed i flere dage op til. Heldigvis kender jeg cafeen og ved, hvad de serverer, og hvordan jeg nogen lunde kan slippe af sted med ikke at bryde mit spisemønster for meget. Men det kræver alligevel, at jeg efterlader størstedelen af maden, der bliver serveret, på tallerkenen, og det gør mig anspændt, fordi jeg forventer at høre: “Skal du ikke have mere? Du har jo næsten ikke spist noget”. For så skal jeg finde på en undskyldning om at jeg ikke er så sulten, eller at maden bare mætter rigtig meget eller hvad som helst…

Mad er ikke min ven.

3 responses to “Mad er min fjende”

 1. jesper Avatar
  jesper

  Hvor det vildt at læse, jeg kunne næsten føle frygten i de sociale sammenhænge, det er virkeligt godt beskrevet, og lyder som et vanskeligt “tankespind” du oplever. Håber alt må gå dig godt.

  1. Maj Avatar
   Maj

   Mange tak for din kommentar! Der er rigtig mange opslidende og energikrævende tanker forbundet med min spiseforstyrrelse.

 2. Charlotte Avatar

  Søde Maj, det er simpelthen så lærerigt og øjenåbnende at læse om dine tanker og din frygt for mad og afvigelser fra dit faste mønster. For en som mig, som hellere vil spise for meget end for lidt, er det meget svært at forestille sig, hvordan det må være. Jeg tror, dit blog-projekt er meget vigtigt og kan få stor betydning for mange menneske på både den ene og den anden side af en spiseforstyrrelse. Jeg tror, det kan hjælpe folk til at forstå, hvad det er, der sker, og hvorfor det sker.

  Vi skal altså have en kaffe en dag (det kan godt være, jeg tager lidt til kaffen, men det behøver du ikke :o* <3 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *